El proper dimecres 13 cap a les vuit del vespre CINE-FÒRUM a L’ATENEU amb el tema “Són els ordinadors i la internet bons o dolents per a la humanitat”. Per posar-nos en situació veure’m la pel·lícula “El segador de gespa”:
– Els ordinadors primer i la internet després s’han convertit en quelcom usual a les nostres vides, fins i tot, per alguns de nosaltres imprescindible. No fa pas tant que arribaren aquells ordanadorets de vuit bits que quasi només servien per a jugar i, ara, sembla ser que el departament d’ensenyament prefereix posar ordinadors a les escoles a contractar nous mestres. Tots els nens tenen la seva consola de videojocs i molts d’ells es passen més temps jugant a exterminar races de zombis o criant gossets virtuals que no pas jugant amb d’altres nens, estudiant o ajudant als seus pares en les tasques de la llar.
A les empreses totes elles tenen sistemes informàtics, però ja moltes es queden sense treballadors. I en els cotxes, els microones, els telefons i ben aviat els respalls de dents hi podem trobar microcomputadores conectades en xarxa per assegurar-nos una experiència total. L’orgasmatron, aquell aparell inventat per Woody Allen que permetia tenir orgasmes a mansalva amb la única intervenció d’una màquina sembla que no està pas tan lluny. Tot i aquest, el que és un fetés que les empreses de cites prosperen fins i tot en temps de crisi perquè de tant passar-se el temps davant dels ordinadors la gent ja no sap relacionar-se.
Es clar que sense els ordinadors molts dels avenços de la ciència i la tecnologia no serien possibles. Gràcies als ordinadors podran curar-se enfermetats genètiques i descobrir-se el codi genètic humà. Gràcies als ordinadors podem saber millor com va formar-se l’univers i fins i tot gràcies als ordinadors podem fer recreacions aproximades de com fou la Jerusalem de Jesucrist. Se’ns dubte tot això es ben valuós, com també ho és el email que ens permet millor comunicar-nos amb els nostres i per suposat la internet: quina gran quantitat d’informació! Des de qualsevol recó amb l’únic ajut d’un ordinador i una conexió podem accedir a tota la informació del món. Això està tenint un efecte imparable en el desenvolupament de la mateixa informació que es perfila s’ordena i s’afina d’una forma que ens era desconeguda fins ara.
No hem de parlar tampoc de l’arxiconeguda potenciació del control que han dut els ordinadors, de la gran millora de la capacitat d’organització que han aportat als estats. Una millora que està permetent un avenç radical en tots aquells problemes que per falta d’una logística adequada semblaven irresolubles: el tràffic, el control en temps real dels preu de les mercaderies, la gestió d’una creixent quantitat de dades, que no puguis mangar un llibre d’una biblioteca sense que se’n enterin totes les altres, etc.
Per tot això, i perquè volem saber una mica millor que són aquests aparells que tenim a casa i que és això de la internet tot parlant entre nosaltres sense més intenció que passar una bona estona xerrant i veient una pel·lícula hem decidit preguntar-nos per la bondat o maldat d’una tecnologia que la humanitat ha creat i que l’humanitat hauria de tenir el dret de decidir si és bona o és dolenta. SÓN BONS O DOLENTS ELS ORDINDORS I LA INTERNET PER LA HUMANITAT?